Skip to content

Het Overlijden

bloem
In de periode tussen overlijden en uitvaart kan het lichaam worden opgebaard. Dit betekend dat de overledene verzorgd, aangekleed en daarna in de kist of op bed gelegd wordt. U heeft de keuze tussen opbaren thuis en opbaren in een rouwcentrum naar keuze.

Bij een thuisopbaring kan iedereen op elk gewenst moment afscheid nemen en is de sfeer die van “thuis”. De overledene kan opgebaard worden in een kist of op bed. Bij beide opties maken we gebruik van een koeling.

Bij opbaring in een rouwcentrum moet men letterlijk en figuurlijk eerst over een drempel.
Steeds vaker is er de keuze tussen opbaren in een 24-uurs kamer of het mortuarium.
Bij een opbaring in het mortuarium kunt u, na het maken van een afspraak, een bezoek brengen. De overledene wordt dan tijdelijk in de rouwkamer geplaatst.

De 24-uurs kamers zijn vaak sfeervolle ‘huiskamers’. Hiervan krijgt u een sleutel en zonder afspraak, op het moment dat u er behoefte aan heeft, kunt u gebruik maken van deze kamer. U bent de enige die toegang heeft. De kosten hiervoor zijn wel hoger.

Ook NIET opbaring is een mogelijkheid. Dan gaat de overledene in een gesloten kist naar een mortuarium waar geen bezoek zal plaatsvinden.

Thanatopraxie

Een alternatieve manier van opbaren is thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming.
Bij thanatopraxie wordt het lichaam tijdelijk geconserveerd, waardoor het voor een korte periode een natuurlijke uitstraling krijgt. ‘Echte’ balseming is voor langere tijd bedoeld, maar deze behandeling is niet toegestaan in Nederland.

dandelion_640_2
kinderen-sjaan

Kinderen

Ik vind het belangrijk aan kinderen uit te leggen wat er gebeurt nadat iemand is overleden. Ik probeer zo eerlijk mogelijk hun vragen te beantwoorden.
Kinderen staan vaak meer onbevangen tegenover de dood dan volwassenen en willen graag bepaalde dingen doen, zoals een kaarsje aansteken, een tekening maken, een gedichtje voorlezen of liturgieën / bidprentjes uitdelen. Door hen op die manier te betrekken, zullen zij ervaren dat een verdrietige periode tegelijk ook heel bijzonder kan zijn. Kinderen zijn vaak wijs genoeg om hun eigen grenzen aan te geven.

Ik heb boekjes beschikbaar, afgestemd op verschillende leeftijden.